“Maturity has more to do with what types of experiences we had, and what we learned from others, and less to do with life that we live” So be mature...

Monday, February 22, 2010

This is so not true!!!

Oo Em Jie... This is so not true. I just talk to my old friend. We lost contact for like a year already. I just can believe this. Friend... U make my day. You promised me d... do call me when u get your new number.



p/s: Thanks... thanks...
mood: Happy

Sunday, February 14, 2010

Pesannya...

Penah tak korang terfikir untuk ulang semula atau putar balik waktu supaya kita dapat baiki balik kesilapan yang kita dah buat... tak kira pada diri kita atau orang di sekeliling kita. Aku sesalu berharap supaya aku boleh turn back time supayu aku dapat betulkan keaadaan berdasarkan kesilapan yang dah aku buat. Rasa menyesal dan fikiran berkecamuk dengan ape yang dah jadi buatkan kita jadi hilang arah dan tumpuan dalam melakukan ape jer. Ketika hilang arah aku terus menuju pada ibuku dan bertanya padanya.

Nizam : Ibu, pernah tak ibu rasa menyesal melakukan sesuatu dan rase nak putar balik waktu supaya ibu dapat betulkan ape yang dah jadi?

Ibu : Hmm... tak ada.

Nizam : Tak ada? biar betul. Jadi ibu rasa segala yang ibu lakukan selama ni semuanya betul? Perfect? Ibu tak pernah lakukan kesalahan ker?

Ibu : Ibu ni bukannya Nabi ataupun Malaikat. Dah tentu la ibu pernah melakukan kesalahan sayang

Nizam : Abeh tu Ibu tak menyesal ker?

Ibu : Tak...

Nizam : Tapi kenape?

Ibu : Look young man... Selama Ibu hidup, Ibu tak pernah menyesal melakukan kesilapan kerana kalau Ibu tak lakukan kesilapan itu, Ibu tak akan tahu cara yang betul untuk melakukan sesuatu sebab kita akan belajar daripada kesilapan yang telah kita lakukan dan sesungguhnya kita akan melakukan yang lebih baik lagi.

Perbualan kami berakhir dengan senyuman Ibuku. Aku sekarang paham sebab ape hidup Ibu ku memang selalu bahagia walaupun ada masalah yang timbul pasti ibu tangani dengan tenang. Aku sedar, kita sering melakukan kesilapan dan sepatutnya kita berlajar dari kesilapan itu dan tidak mengulanginya. Hidup mesti diteruskan... Inshaallah.


p/s: Mom, I miss and Love you so much...

Friday, February 12, 2010

Engaging, Fastidious & Amusing Momen... Kuala Perlis

Hello people... just nak Update my recent activity. Pada 5 FEBUARY yg lepas, aku dan kawan2 telah melawat Kuala Perlis. Pi tgk Sunset dan makan2 jer. Malas nak citer byk2.. Tgk pic lagi best. Anyway it relly Engaging, fastidious & amusing moment ever. Thanks guyz... credit to the photographer as well. Nice photos dude...

Ni la permandangan dari tempat kami makan... cun giler


Macam kena paksa... tak romantik la



Best moment... Comel kan

Kuncu2 yang mengekoriku... you the best Guyz


Ni la photographernyer... a.k.a. myBro






Semuanya benar belaka... gambar tu mmg gambar aku la bukan model antarabangsa... BETUL... hik hik


















The best photo goes to....



p/s: Sweet memory ever. Kalau mak Farah baca lg blog ku ini... Mak Cik sy mintak maaf la byk2 pasal accident ari tu. Sy betul2 tak sengaja dan rasa bersalah menyusahkan makcik sekeluarga. Takut sebenarnya nak jumpe mak cik ni... ikhlas dari Nizam

Wednesday, February 10, 2010

Daily Report

Assalamulaiku...dan salam sejahtera

Semalam skali lagi mak aku berpesan, Ijam... ko ok tak? kalau tak ok pi jumpe doktor k. hahaha... skarang ni makin kerap mak aku call aku. Ye la sehari 2 kali. Risau dan rindu kat anak die kot. Recently mmg la hidup aku ni suram jer. Macam biase la, takde yang havoc pun. So siang malam pergi mcm tu jer. Pusing dan pusing aku mcm di hari yang sama. That is what we call life...



Monday, February 8, 2010

Atrocious Moment in my Life

07 Feb adalah tarikh yang paling menggemparkan dalam hidup aku. Aku betul2 shock dengan ape yang dah terjadi. I was involve in an accident which this is the first time happened to me. It suck, worst and atrocious moment ever in my life....

Pada hari kejedian, Aku ngan colleague aku rehat pada jam 12.45 pm till 2.45 pm. Kami semua pi makan di Restoran Pum Pum berhampiran la dengan Kedah Medical Center. Sesudah makan kami singgah di Sentosa Mall then lepas tu lebih kurang pukul 2.15 pm kami bergegaslah balik sebab dah agak lambat. Dalam perjalanan pulang tu kami terserempak dengan 2 accident melibatkan motosikal dan agak ngeri jugak dah hati aku mmg tak sedap waktu tu. Aku mengucap agar menda2 ni tak jadi kat aku...

Tengah hari tu mmg panas dan tekak aku dahaga sesangat tak terhingga. I felt so dehydrated. Plan mmg nak beli air kat kafe hospital jer... tapi aku tak tahan sangat. Aku bawak keter mmg perlahan coz keter tu keter farah n it an automatic car. So tak penah plak aku pecut laju coz mmg la tak pick up lagi2, 5 org kat dalam. Dari jalan Sultanah aku belok ke kiri ke jalan Langgar dan terus menuju ke hospital. Tengah duk asik nak menahan dahaga, aku ternampak la gerai jual air kelapa dan tak semena-mena aku bagi signal dan terus la belok ke kiri.... then.... GEDEBAMMMM.....

Seorang pakcik dan motosikanya terbang di tepi keter kami. OMG... Ape plak dah jadi. Its not real. Its not happening to me... This is crazy... Aku terus turun dan mendapatkan pakcik yg terjatuh terbang di disisi kereta. Aku terus anggkat dia dan pastikan dia tak apa2. Aku chek dan semua pun ok. Orang ramai pun datang... Ape lagi semua la duk siksa aku kat situ. Ye la aku ni kan budak dan langgar pulak orang tua... memang la kena.

Then aku berpaling ke kereta tu plak... OMG... again. I death... Abeh kemek kat belakang kereta. Ape yg merunsingkan aku skarang ialah... keter tu bukan keter aku then aku plak yg bersalah. Oh coz la aku pk pasal pakcik tu tapi ape akan jadi kalau bapak Farah tau. Farah plak dah cuak dan hampir nak menangis waktu tu.... Tanpa pk panjang aku terus la menghubungi bapak Farah dan tunggu je die dtg untuk selesaikan masalah ni.

Bapak Farah tibe ngan keadaan tenang dan first die terus tanye keadaan pakcik tu. Semua ok dan sepakat untuk laporkan kes ni kat Polis jer. Aku ikut jer... ye la org dah buat salah, tp bapak Farah mmg cool dan die ckp its ok... no need to woried... calm down. Waktu tu aku lega la sikit. Sampai balai polis Traffic aku buar report then aku ikut polis pi tempat kejadian... kena naik keter polis la plak... Aduh parah ni... Everything is ok then balik semula ke Balai aku berjumpe balik ngan pakcik tu then dia kata semua ok. Dia dah pi hospital dan check semua pun ok. Lega aku. Aku mintak maaf banyak2 kat pakcik tu. Dia pun paham dan maafkan aku... last2 aku kenak kompaund sebanyak rm 300. Terbang lagi la duit aku...

Pengajaran dari semua ni adalah... kalau nak bawak kereta ke, moto ke or ape2 kenderaan pun, kenalah berhati2. Coz kalau kita silap pandang sikit pun menda2 ni akan terjadi. Semua akan dapat susah. So ape lagi... menjawab la ngan mak aku nanti....


p/s: Berhati-hati di Jalan Raya

Saturday, February 6, 2010

How to Live the Good Life

Living the good life means different things to different people. There is, however, a slightly ambiguous, mutual understanding. “The good life” is the life that you would like to live broken down to its most basic form. It deals with the simple pleasure that make you happy, the compassionate deeds you perform, the personal goals you strive to achieve, the relationships you nurture and the legacy you leave behind. Sincere personal fulfillment is generally the collective end result.

“The good life” is also about appreciating all your time, not just your leisure time. Far too many people get caught up in the mad rush of a corporate lifestyle and grow completely numb to the little moments, the simple building blocks of time that make life magical. Time, after all, is the single greatest element of life.

This world, after all our science and sciences, is still a miracle; wonderful, magical and more, to whosoever will think of it...


p/s: Live a life... You deserve it

Friday, February 5, 2010

INSANE???

Tak guna untuk terus bersahbt jika setiap yg terlantun dari bibirmu adalah 1000 dusta belaka. terlalu pahit untuk ditelan bila segala sumpah,janjy yg ditabur ibarat kelopak bunga yg layu,tiada harga,tiada nilainya gugur ditanah yg tanduskebenaran telah terbuka untuk ksekian kalinya.kali ini aku nekad utk mmbuat kputusan.kputusan yg terbaik untuk aku...


p/s: Ape aku merepek pun aku tak tau... biaq pi la insane

Thursday, February 4, 2010

Makna Cinta dari Nama ku...

membuat orang tertawa <--- S
setia kepada yang satu <--- H
seorang yang gila-gila <--- A
setia kepada yang satu <--- H
seorang yang lucu <--- R
disenangi oleh semua orang <--- U
pemberi ciuman yang bagus <--- L

pemberi ciuman yang bagus juga <--- N
manis dan romatis <--- I
memiliki fikiran yang luas <--- Z
seorang yang gila-gila <--- A
membuat pacaran lebih menarik <--- M



p/s: Aku paling suka nama ADAM... sedap kan

Wednesday, February 3, 2010

JOM FIKIR SEJENAK....

Jika kamu memancing ikan...
setelah ikan itu terlekat di mata kailmu...
hendaklah kamu mengambil ikan itu..jangan sesekali kamu MELEPASKAN ia...
semula ke dalam air dengan begitu saja...
kerana ia akan SAKIT oleh bisanya...
ketajaman mata kailmu mungkin akan membuatkan ia MENDERITA selagi ia masih hidup...
setelah kamu memberi banyak PENGHARGAAN kepada seseorang...
setelah ia mula MEYAYANGIMU...
hendak lah kamu menjaga hati nya...
jangan lah kamu meninggalkan begitu saja...
kerana ia akan TERLUKA oleh kenangan mu..
jika kamu memiliki sepinggan nasi....
mengapa kamu berlengah mencari makanan lain...
kerana terlalu ingin mengejar kelazatan...
kelak nasi itu akan BASI dan kamu tidak boleh memakannya...
kamu akan MENYESAL...
begitu juga kalu kamu telah bertemu dengan seorang insan...
yang pasti membawa KEBAIKAN kepada kamu...
MENYAYANGI........MENGASIHI MU...
mengapa kamu BERLENGAH...
cuba MEMBANDINGKAN dengan orag lain...
terlalu ingin mengejar KESEMPURNAAN...
kelak kamu akan KEHILANGAN apabila ia menjadi HAK ORANG lain
kamu juga akan MENYESAL...
oleh itu HARGAI LAH pasangan mu...


p/s: I will love u always...

Hello World...

Diam tak diam dah sebulan aku duk di Alor Setar Kedah. Memang rasa ok tapi sometimes rase rindu sangat kat KL... especially my Mom. Byk kali gak mimpi pasal dia. Maybe aku teramat lah rindukannya. Anyway aku dah besar pun dan slalu berjauhan ngan mak aku...

Few days back is really exhausted for me. Memang memenatkan dah rehat pun tak cukup. Tidur pun tah kemana, meaning... aku tak rase cukup la walaupun aku memang tidur. Macam tak enjoy jer. Tak tau nape... tak bermaya... badan aku je yang bergerak tapi minda tah ke mana. Like carrying a body without a soul...

Sebenarnya semua ok jer, my work is fine, my friend is ok even I got a present from my best friend... A guitar. I love all that but still its not enough for me. I keep asking my self. What is wrong with me. I look into the mirror and I felt so ugly. My body sense so differently. Is not looks good anymore. Its makes me apprehensive about my self. I need to do something...
For now on... I need to think positively, again and again. Stay on healthy life, do exercise, workout, swim and just enjoy my time. Its a long journey anyway....


p/s: Journey never end...