“Maturity has more to do with what types of experiences we had, and what we learned from others, and less to do with life that we live” So be mature...

Sunday, January 31, 2010

Hot Spot: E-Box Karaoke


Satu lagi tempat yang menarik yang aku nak share ngan semua terutama kepada yang suke sgt pi karaoke ialah E-Box Karaoke yg berlokasi di Alor Setar Mall, Kedah ler. Satu tempat yang menarik utk melakukan akitivi di hujung minggu ke kalau boring2. Kalau ramai2 pi pun shok gak. Tempat ni menawarkan harga yang berpatutan mengikut pakej yang disediakan.

E-box ni terletak di tingkat dua Alor Setar Mall bersebelahan ngan Cinema. Harga yg ditawarkan agak menarik. Tapi ada waktu2 yang tertentu. Harga terendah untuk pakej yg ditawarkan dan harus dikunjungi adalah serendah rm 13 untuk 3 jam, setiap hari tapi bermula pada jam 12 thari hingga 3 petang. Ok ape... Setiap hari, meaning... hari jumaat or sabtu pun ada. Kalau ada masa, cuti weekdays ke, leh la pi jam 12thari sampai 6 ptg dengan harga rm 5 sejam, Ahad hingga Rabu. Kalau jam2 lain harganya rm 25 untuk 3 jam. Harga yg dinyatakan tu adalah mengikut individu satu kepala.

Satu lagi yg menarik kat sini, kita boleh record suara kita sendiri n burn dalam CD. Shokkan. Sape yg perasan suare sedap tu, bleh la melakukannya dan hanya rm 2 dicaj utk satu lagi dan rm 2 utk satu CD. So satu CD boleh la memuatkan 10 lagu. So, try la. Nanti korang akan tau sedap ke tak suare korang tu. heheeh... so enjoy it.

Rating: ***

Thursday, January 28, 2010

Movies Update : LEIGON


In the supernatural action thriller “Legion,” an out-of-the-way diner becomes the unlikely battleground for the survival of the human race. When God loses faith in Mankind, he sends his legion of angels to bring on the Apocalypse. Humanity’s only hope lies in a group of strangers trapped in a desert diner and the Archangel Michael (Paul Bettany).“Legion” also stars Dennis Quaid, Lucas Black, Tyrese Gibson, Kate Walsh, Adrianne Palicki, Charles S. Dutton and Willa Holland and is directed by Scott Stewart.

This movie is actually a huge fantasy by the writer. Many reviews said that this movie really susceptible to some people coz its really out of wisdom by questioning god decision. Lack of action and the scope is really small due to the location in this movie is limited to one place only.

Rating: ***

Wednesday, January 27, 2010

Typical working day


Well, it's true that for most of recorded human history, work was something that people did, but it wasn't where they expected to put their center of meaning and their hope for a good life. But for me work is really imperative coz it was part of my life and I spent more time to work neither my social life...

As usual when the clock struck 6.30 am, my alarm clock start beeping to wake me up. I felt so horrible coz my bed wont let me go, my legs undergo pain and my mind is still on the cloud nine. Urgh... another typical working day. But I quickly run to shower and getting ready. Its my responsibility and I am responsible also committed to what ever I do and in this case is my WORK.

Recently I'm had feeling that I already love my work. I felt that I become more important and people need me a lot coz I believe that they noticed what I can do and how flexible I am. I love this feeling and I'm did my best. I tried to do a lot of things to improve our working system so the flow will be enormous to satisfies our client.

My body still suffered the pain by my mind enjoyed it and its slowly cured the pain plus credit to the RED BULL that I took everyday after lunch. Its energize me a lot. Now a days, I'm not counting hour and day anymore. I just confer my vigor, my knowledge and my experiences. Soon, I'm going to the other department and I'm knew that I learn a lot here and I will always learning to be the best... anywhere and everywhere.

Tuesday, January 26, 2010

Confession of true Heart...

When you're in love you never really know whether your relation comes from the qualities of the one you love, or if it attributes; whether the light which surrounds them like a halo comes from you, from them, or from the meeting of your sparks...

The hours I spend with you I look upon as sort of a perfumed garden, a dim twilight, and a fountain singing to it. You and you alone make me feel that I am alive. Others said they have seen angels, but I have seen thee and though art enough.

No one can understand love who has not experienced infatuation. And no one can understand infatuation, no matter how many times we have experienced it.




Hot Spot: Old Village Cuisine

Restoran Old Village terletak berhampiran dengan Tmn Sri Derga, Alor Setar. Restoran ini betul2 dibina di tepi sungai dan you all semua boleh menikmati makanan sambil menikmati pemandangan yang indah. Bertambah selera tau... Restoran ini dibuka bermula jam 6.30 petang hinggalah ke 2.00 pagi. So, sangat sesuailah untuk pasangan yang nak berdating pada waktu malam sambil dinner kerana suasana tempat ni memang romantik dan kita juga boleh memilih tempat duduk sama ada di dalam dan juga di luar di mana yg istimewanya tempat ini, kita boleh makan di atas sungai kerana pelantarnya dibuat di atas sungai. Menarikkan....


Bercerita pasal makanan di sini, menu yang aku nak 'rekomen' kan adalah 'Old Village Fried Rice'. Memang sedap dan menyelerakan. Antara menu yang lain lebih kurang sama dengan restoran2 yang lain. Harganya pulak amatlah berpatutan. Sambil menikmati makanan yang sedap2 tu... kita juga dihidangkan dengan lagu2 yang romantik la sebagai halwa telinga sambil angin bertiup sepoi2 bahasa dan aku sendiri dapat lihat pokok2 kat tepi sungai tu menari-nari mengikut alunan lagu dan angin. Memang best dan sesuai sekali untuk orang yang sedang berpacaran selain sesuai juga untuk yang dah
berkeluarga. Romantik abeslah...


Kat sini disertakan pelan untuk ke tempat ni. Senang je, just follow dari Jln Langgar dan ada anak panah di situ. Pandai2 la nak cari ok. Selamat menjamu selera...

Rating: ****

Monday, January 25, 2010

Invigorating Sri Perigi Waterfall

16 January 2010 - Saturday

Yan (Alor Setar) memang mempunyai tempat air terjun yang indah. Ada beberapa spot utk picnic kat sini. Tempat utk ber'picnic' yg aku maksudkan adalah air terjun yang tak kurang hebatnya dengan air2 terjun seantero dunia. Pada hujung minggu yang lepas, sempat la aku dan kawan2 ku pegi picnic kat salah satu air terjun yang popular tu yang iaitu Air Terjun Sri Perigi. Sebelum sampai ke tempat indah itu... pelbagai halangan yang kami tempuhi. Al maklumlah kami ni baru2 di sini.

Sri Perigi Waterfall is located about 35 km from Alor Setar in Yan district. Beside Sri Perigi Waterfall, there is few beautiful Waterfalls aroud Yan which is Titi Hayun, Baru Hampar and Kolam Istana. Recently... there is no rain here and the water is not so finicky but then, honestly speaking it was really enjoyable here if we go with family or friends together with nasi lemak or at least sandwiches.

Perjalanan kami dimulakan pada jam 9 pagi dengan bonet yg penuh sarat dengan makanan yang dimasak sendiri oleh Teah dan Farah... credit for u all coz mmg sedap la masakan korang hingga aku tak berhenti-henti makan. heheheeh. Perjalanan memakan masa satu jam dari Alor Setar dan lebih kurang pukul 10 kami sampai ke destinasi yang ingin dituju. Pada asalnya kami nak ke Titi Hayun sbb orang cakap kat sini tempat yang paling best. Tapi sampai2 je, tengok2 just ada sungai yg biase dan air pun tak banyak coz skarang ni kan musim kemarau. Hampa la pulak dan perut pulak dah mula menyanyi. Farah cadangkan kami ke Kolam Istana. Tempat ni sebenarnya dulu tak dibuka pada orang awak coz kerabat di Raja je yang bole mandi. Tapi skarang dah boleh. So kami semua pun berangan la nak mandi macam putera puteri kat sana. Sesampai kat sana, keadaan sangat sunyi dan agak menyeramkan coz takde orang langsung kat situ membuatkan kami pun patah balik ke Titi Hayun dengan harapan dapat melihat air terjun mencurah-curah sambil menikmati makanan.

Setibanya pulak kat Titi Hayun tu balik kami pun masuk jugaklah dan ada satu pintu gerbang yg bertajul...'Air Terjun Puteri Mandi 3 km'. Kami pun menjadi seronok dan terus je masuk dan berjalan tanpa segan silu. Jalan punye jalan semua dah merungut kepenatan sebab kami bawak barang yg banyak ye (makanan). Orang yang paling kuat merungut adalah Farah. Kami jalan dan ianya tidak membawa ke mana-mana. We are so frustrated and we just turn back with broken heart. Akhirnya kami sebulat suara menuju ke Sri Perigi...

Kul 12 tiba juga la kami kat Sri Perigi. Kawasan permandangan air terjun yang sangat cantik walaupun airnya kurang tp ianya mengubat hati lara. Kami terus je bentang tikar dan menikmati makanan betul2 di bawah terjunan air... Lepas je makan kami pun mandi-manda la seadanya.
Indah sungguh ciptaan tuhan. Alhamdullillah kerna aku dapat menikmati semua ini.

Life is short... enjoy it once u still can.

FRIENDSHIP NEVER END...

We need friends for many reason,
all throughout the four seasons...

We need friends to comfort us when we are sad,
and to have fun with us when we are glad...

We need friends to give us good advices,
we need someone we can count on to treat us nicely...

We need friends because we are social in nature,
and having friends to remember us when we are pasted...
Sharing memories that will always last...

That is why I need u guyz

Feringgi's Call...

9 Jan 2010 -Saturday

That was the first weekend im in kedah and there is nothing to do. Langkah seribu aku menuju ke Penang sbb Penang tak la jauh sgt dari Alor Serar n Penang is the best place for me when i miss KL dan Alor Setar... I get use to it ok. It such a nice place also. Anyway jalan-jalan kat Gurney Drive... dengan Farah, Momoi, Yati, Zaida and the best thing ever happend when i met my lil sis... Sharmila. Rindu dia sangat-sangat. Kami round2 dalam Gurney Plaza mmg best and I did shopped a bit. A little bit only ler. Lunch ramai-ramai mmg seronok coz lame dah tak buat mcm ni, mana tak nak banyak sgt gossip yg nak share. It such a beautiful afternoon n guyz, that a lot thing to do... where to go??? I heard that beach keep calling me and the best moment is... the Feringgi's Call...

Its only took a few minute to Batu Feringgi from Gurney Plaza. It such a beautiful Heaven for me so do to other people I guess... Pantai Feringgi mmg sangat cantik and we love it so much. Sampai je kat one of the beach kami semua turun ke pantai dengan tak berkasut dan terjah laut ler... memang saat yang menyeronokkan bile dapat usik budak2 pompuan tu. Ape la gi basah kuyup la diaorang aku kerjakan. Cian2. Tapi semua pun rasa sangat gembira. Semua sebok posing kat pantai la, atas batu la, dalam air la... ??? dalam air takde la. heheehe. Hari pun sangat cerah seperti merayakan kegembiraan kami semua. Angin bertiup agak kuat dan membuatkan aku rasa segar sekali. Stress pun hilang. Yes, its true. Nature is the best MEDICINE. Memang membuatkan diri tenang dan kagum atas ciptaan yang maha esa.


Sambil2 dok melayan keseronokan tu kami semua lupe plak yang hari pun dah semakin petang. Aku pun dah nak kena balik ke Alor Setar ari ni jugak. Tanpa berlengah lagi kami semua pun naik ke atas menuju ke kereta tapi masing2 pun basah. Aduh tak selesa ler ngan pasir2 ni. Tapi ok jer, nak buat camne, tak plan pun nak main ganaz sampai macam tu. Agak dah kering kami pun memulakan perjalanan pulang. Farah cadangkan kami tak payah patah balik ke Gurney dan terus je pusing ke balik pulau dan tembus ke Bayan Lepas. Kami semua exited la nak round2 lagi sampailah rase perjalanan kami agak jauh dan mengelirukan. Daki bukit, naik dan turun. Semua dah rasa pening dan risau pun ada. That was my first time ok... Perjalanan memakan masa agak lama dan jalan yang agak menyeramkan. Berbukit-bukau dan sempit. Dah sah kami memang pusing satu pulau. I enjoyed it very much actually coz dapat sakat farah puas2. Haha. Pucat muke dia aku tengok. Ye la dia risau minyak tak cukup, Petrol pump tak de plak dalam hutan ni. So akhirnya sampai gak lah kami ke bandar. Lega rasanya. Then sempat lagi kami melepak di Queens Bay Drive duk makan Laksa dan minum Air Kelapa. Best memang best. Tepi laut la katakan... Memang mengashikkan walaupun laksa tu tak la berapa sedap. 3 bintang.

Masa bersama memang singkat tapi singkat masa itulah dapat mengubat kerinduan bersama orang yang kita sayang. Walau sekejap mana pun masa bersama tapi ianya amat bermakna dan ianya akan jadi kenangan yang amat indah buat selamanya. Kehidupan ini perlu dipenuhi dengan gelak tawa dan keseronokan supaya kita akan merasakan bahawa ianya akan memberikan makna dalam kehidupan dan sesungguhnya ianya akan dapat mengatasi segala kepiluan dan kesedihan yang menjadikan kita insan yang lebih berpewatakan dan disayangi semua.

Sunday, January 24, 2010

What an euphemistic Sunday...

Sometimes i always forgot that i am living in KEDAH. BEEEPPP...6.30am my alarm woke me up. Argh... aku kena keje la plak. What a great good looking sunday and i need to work??? Anyway this is my third working sunday. Dah jadi lali pun. Nothing different coz it still 5 working days. Everyday is getting worst and im being so tired till my head become in balance. I really need BETAHISTINE.

Dari 8 pagi aku start kejer dengan penuh kelesuan(fatigue). Kejer n kejer n kejer, mata aku asik duk pandang jam jer nak tunggu pukul 10 pagi... tea break la. kaki aku ni pun dah tak berdaya nak bergerak ngan perut kosong plak tu. Sungguh mengelirukan. Maklumlah in balance psychotic campur plak ngan lapar. Anyway nasik ayam tu memang sedap. HEHEHEHEH. 30 minutes rest is really diminutive to me. Back to work n the clock seems not ticking at all. 1 pm... cepatla nak rest utk lunch pulak.

Actually i supposed to love my job. But kenape semua ni jadi. Tempat ni dah jadi mcm tempat yg paling aku tak suke coz it make me tired... physically and emotionally. It makes me confused. Its not supposed to be this way. Then i sat at one corner, and think it back, take it in positive way. YES... im going to do this... dengan bersungguh-sungguh even kena layan macam kuli. Well maklumlah aku ni trainee but i knew im not going to be here forever. It just one of the obstacle in life. WOOO... its 1 pm already... not so bad. I getting use to it already.

Jam dah pun pukul 5 dan aku pun dah malas nak pk pasal kejer ni. tak gun a pk banyak2. Hasilnya kepala aku gak sakit. badan penat mcm tu gak. Bestnye... satu hari dah selesai. Abes je kejer aku terus ke car wash. Lame dah tak mandikan 'my baby'. heheeh...pi giant jap beli barang n makan n terus balik ke rumah dan rest. I hope there's brighter day come ahead tomorrow... n so on...

Konklusi dari cerita aku ni adalah... that is not so bad working on sunday even title nyer agak over saje je nak bagi gempak. Just love whatever u did coz it make ur life even better n happy.... assalamualaikum

A short story about the beginning of everything...


The beginning of the physical universe is a question that is really outside the boundaries of human understanding, but here is a story, a metaphor, that can answer that question on a symbolic level. In other words, this is a traditional religious document, it attempts to set down in words events that are larger than words allow.

Before the beginning of time, there was a single consciousness. In fact, there may have been a bunch of other stuff, but that's way outside our scope here. That consciousness thought and dreamed an infinity of thoughts, feelings, landscapes, and worlds, an infinity of possible creations. These mental creations thought their own thoughts, and these secondary thoughts also created their own inner worlds. The original consciousness observed and interacted with these inner beings as they interacted with one another, and that original consciousness begin to provide the environments required for its creations to grow and develop. All of the entities within the mind of the first longed to exist independently and grow and create as they had been created.

The first consciousness, in order to allow its progeny full freedom of expression, began to imagine the conditions that would be required for the release of these inner worlds into objective existence. As it did so, all of space, time, and matter, including our universe, exploded into being. On the highest level, this physical existence contains an infinite number of dimensions and environments that match the infinite variety of possibilities that had formed in the mind of the original consciousness.

This process continues as the progeny of that first mind grow and create new thoughts and new worlds. We are a result of that process, and our purpose is ultimately the same: to grow, to develop, and to create, in order to express all of the potentialities within ourselves. We are still in contact with the original mind because we are made of it, we sprang from it, and because time has no meaning outside of the physical universe, our past, present, and future exist together as an infinite variety of possibilities within that larger moment.