“Maturity has more to do with what types of experiences we had, and what we learned from others, and less to do with life that we live” So be mature...

Sunday, March 28, 2010

Movies Update : ALICE IN WONDERLAND

Are you a Tim Burton fan? If you are, chances are no matter what I say here you'll be first in line for his latest big budget attempt at transferring his eccentricities onto celluloid. This is, of course, another adaptation, and one that on paper would appear to appeal massively to Burton's obvious gothic sensibilities; but Alice In Wonderland is lazy, disengaging and ultimately a disappointment. By no means a terrible film - it's full of impressive effects and Mia Wasikowska's Alice is a joy - it just never really immerses you in its world.


Rating:***1/2*

Saturday, March 27, 2010

Garnier For Men... Transform me




Now a days, I felt like my face become dull and not looks good anymore. Stress me up n confidence level is low. Im using this right now. Hope there is some good change on me. HEHE


p/s: Mahal tau satu set menda ni...

Hot Spot: Pulau Pangkor

Bile citer2 pasal Lumut... teringat plak kat Pangkor kan. So aku nak share la ngan semua pasal percutian aku kat Pangkor dulu ngan kawan2 aku. Mmg best. Menda ni berlaku agak lama sudah. Taun lepas kot. Hehe. Tp kenangan kat sana mmg best giler. Lagi2 kita pi ngan member2 kan. Lagi bertambatlah keseronokkannya. Tak rugi kalau sape2 nak pi cuti kat pangkor ni coz lautnyer masih cantik. Kalau nak snorkeling pun ok tp coral die tak berapa cantik dah...

Kalau dari jeti nak ke Pangkor cuma rm 10 jer pergi dan balik. Murah kan. Kalau pegi hari pun ok. Tapi kalau dpt lepak malam2 tepi pantai die lagi best. Kami semua 8 org stay semalam dengan 2 bilik chalet. Satu bilik pompun n satu lelaki. Tak leh campur k... bahaya. Sempat la kami snorkeling dan round2 naik bot n mandi manda kat pantai sana. Chalet kami pun betul2 tepi laut. Mmg cantik. Malas nak ckp byk... tgk je gambar pasti korang tertawan...

Chalet kami betul2 tepi pantai ni... cantik kan

Dah nak naik Feri ni


Nak pi snorkeling pulak...



Cumel... cumel...

Menanti buah yg tak tumbuh2




p/s: Memori terindah bersama kawan2 mmg tak dapat lupe. Nanti pi lagi ek...

Scorching Day... Manjung

Memang lega la dah sampai balik ke Alor Setar... Aku mmg rindu giler kat bilik aku dan jugak kawan2 aku. Seminggu aku tinggal kat Manjung. Tumpang umah member...walaupun rumah tu mmg ok n die baik sgt, tp ye la umah org tak leh la nak compare ngan umah sendiri. Anyway seronok jugak berada kat Manjung. Kejer ngan org2 kat sana pun ok. Kejer pun flexible je tak mcm kat Alor Setar. Heheheh. Aku happy coz dapat markah tinggi utk log book aku. Seluruh Mangjung aku dah teroka termasuklah Setiawan dan Lumut. Thanks to my friend kat sana coz ari2 bawak aku jalan2. Seronok mmg seronok tp... Manjung mmg sangat panas... dam hot... scorching Manjung. HUH...

Ni la Hospital Manjung... tempat aku bertapa selama seminggu

Ni pulak colleague aku masa tgh buat chemo counseling

Lumut... mmg indah

Setelah keter aku kluar dari klinik, mekanik aku ckp, bawak keter jgn lebih dari 100km/hr coz keter ni dah macam keter baru. Enjin semua dah baru. Aduh... cube la bayangkang aku duk bawak keter ni 80 km/hr jer dari S Alam ke Manjung dan Manjung ke Alor Setar. Masak aku dibuatnyer. Ngantuk gile bawak slow mcm tu kat Highway. Tapi aku selamat gak sampai. Alhamdulillah. Mungkin ada rahmat di sebalik kejadian ni.



p/s: Walaupun panas, aku akan merindu Manjung, Lumut dan org2 kat sana...

Saturday, March 20, 2010

Everything going to be OK... I belive

Percaya tak, dalam banyak2 adik beradik aku, Ibu paling sayangkan aku. HAHAHA... kalau kakak2 n abang aku dengar memang la dieorg kecik ati kan. Anyway tu yang aku rasa. Kalau tak takkan Ibu sanggup satlekan bil keter aku yg beribu tu. Ape2 pun semua dah satel n I belive, everything will be OK.


p/s: Thanks again mom...

Friday, March 19, 2010

I JUST LOVE THIS PIC... SO CUTE

Hari memang dah tak indah...


Pening... pening... pening... tu je la yang aku dapat rasakan sekarang. Masalah besar melanda diriku. Sejak keter aku masuk bengkel. Semua kejer tergendala. Schedule aku pun dah lintang pukang. Hariku mmg dah tak indah lagi...

Keesokan hari lepas kereta aku masuk bengkel, aku pi tgk ngan kakak aku n nak tau la ape citer sebenarnya. Setelah di buat postmortem... mmg sah problem tu terjadi disebabkan oleh timing belt tu. Timing belt slipped dan habis semua rosak enjin keter aku. Owh, malang betul nasib aku, baru je aku tukar menatang tu, dah jadi mcm ni. Mekanik tu ckp kena talk ngan bengkel tempat aku tukar ari tu. Hmm takleh jadi, baik aku serang cepat sebelum terlambat. Ape lagi, aku terus je ngan misi aku dan aku terus terbang ke Alor Setar.



Aku smp Alor Setar mlm tu gak. Keter aku pun lambat lg siap. So baik aku balik n sattle keje aku kat Alor Setar. So aku keje mcm biase. Aku dapat la call dari kakak aku ckp yg kos baiki keter ku dlm lingkungan RM 1800. Tp agak banyak la tu kan. Tention den... Sok tu plak tibe2 kakak aku bagi berita gempar... smsnyer berbunyi begini "Ijam, keter ko teruk... kena sampai rm 3500"... what??? aku mmg mcm nak pengsan je rasenye. Aduh... hariku mmg tiada lagi indah.

Esoknye lg lepas aku kejer je... aku terus je pergi menyerbu bengkel keter tu ngan bapak Farah. Harap2 die nak la bertanggungjawab. Berdebar2 je jantung aku kan sepanjang perjalanan ke sana. Abeh semua citer A sampai Z kat bapak Farah.... Sampai je kat bengkel, bapak Farah start ckp kat Pakcik tu. Die mmg mengaku salah die. Die tanyer berape kena, then aku ckp la yg sebenarnya. Die terkejut ckp nape mahal sgt... aku ckp, kalau pakcik nak detail, pakcik call je mekanik sy ni n mmg mekanik ni abg aku kenal, die takkan tipu. Then conclusionnyer die mintak tolong nak bayar separuh dari total cost. Family aku pun semua dah setuju... DEAL. Harap semua berjalan lancar dan hidup aku akan bercahaya n indah semula...


p/s: Aku nak ucakpan terima kasih kat semua kerana byk tolong aku ketika aku susah ni. Terutama utk ALong aku... you the best. Pada Angah, Kak Rose, Ibu, Abg Ghani, Ayah Farah merangkap farah skali... thanks for ur support. Aku mmg down giler waktu skarang ni. Thanks jugak kepada Zarin my BFF yg ulang alik antar aku pi keje n kesana kemari... Abg Man dan jugak Adik Fiq. Thanks a lot guyz...

Sunday, March 14, 2010

Hari tak selalunya indah...

Memang betul kata org dulu-dulu, sangkakan panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengah hari... hari tak selalunya indah. Itu yang terjadi kat diri aku skarang ni. Macam2 hal dah jadi. Segala program aku pun dah rosak semuanya... Semuanya bermula waktu aku bertolak pulang ke Manjung...

14 March... 7.30 pagi aku dah bangun untuk bertolak nak pi ke rumah kawin sepupu aku kat Behrang. Kami konvoi 3 kereta. Aku bawak mak aku dan kamo berdua je satu keter. Sedang aku sedap2 pecut ye la nak mengejar kakak2 aku yg agak laju kat depan, tibe2 keter aku jg slow. Aku press minyak pun tak nak jalan. Aduh cuak la plak, mak aku lagi la panik... diaorang plak dah jauh ke depan. Aku terpaksa la berenti kat plus, call diaorg dan call PLUS. Tibe2 datang plak la tah sape2 offer service tow kat aku. Aku still nak tunggu PLUS jugak datang.


Lebih kurang 30 min keter PLUS smp. Tow aku kuar ke exit 402... aku pun tak tau mane tempat tu then abg aku call suruh amik la mane2 tow truck then bawak keter aku ke Batu Caves. Bengkel kete kawan abg aku. Then aku ikut je la. Truck tu tow keter smp bengkel then sampai je kat sana, bengkel tu tutup then just simpan keter kat bengkel tu jer. Esok baru diaorg check. Aku pun tak tau ape la nasib keter aku tu then aku pun tak tau ape nak jadi ngan nasib aku bile nak kena bayar nanti. Agak teruk gak keter tu. Arghh... tention. Sedih pun ada.

Bile keter dah selamat kat bengket tu, aku pun lega gak tp lame la plak kena tunggu siap. Dah la aku kena pi Manjung, terpaksa amik EL. Lepas antar keter aku terkapai2 sensorang kat Batu Caves tu. Mane la aku tau area situ. Aku gagak gak then aku amik cab pi LRT terdekat. Semua aku naik... LRT putra, LRT Star, Komuter... Memenatkan. Baru je aku ckp ngan kawan aku ari tu, dah bertahun aku tak naik semua tu... tup tup kena la kan. Then kakak aku fetch aku kat komuter sg buloh. Skarang aku dah selamat kat umah die. Esok tak tentu lagi...

Ya Allah, aku terima segala ujian yg kau datangkan kepadaku dan aku redha...



p/s: :(

Saturday, March 13, 2010

KL... Im going to miss YOU

Agak lame aku tak update blog ni... bz sesangat ngan kejer. Hari2 aku kejer sampai kul 9 malam. Letih mmg letih tapi bile pikir duit masuk, aku kuatkan semangat jer. Heheh. Seminggu aku kat sini rasa macam kejap jer. KL... Im going to miss you...

Since aku kat sini pun, aku tak kemana2. Just pi kejer n balik kejer jer. Penat ler. Kawan2 aku semua cuti semester lepak2 kat umah merehatkan diri tp aku bekerja keras. But I like it so much. If fullfilled my needs dan rasa puas coz aku mmg tak suke buang mase duk umah membesarkan badan. Lepas gak rindu2 ngan kawan2 kerja aku. Happy gak walaupun dpt spent kejap je ngan mereka semua... mesti diaorg rindu kat aku. Hehhehe...

Sepanjang minggu ni gak ibu aku ade bersama aku. Walaupun die kadang2 takde malam tp slalu gak die ade. Setiap pagi ade je nasik goreng Ibu tapau utk aku. Shok2. Hehehe. You the best mom. Mesti aku rindu nasik goreng mak aku, rindu bilik aku, rindu tempat kejer n rindu semua org yg ade kat sekeliling aku.

Tapi aku lagi rindu kat kawan2 aku kat Kedah, Bilik aku kat sana, dan jugak org2 utara tu ler. Lame tak jumpe n lepak same. Esok aku akan ke Manjung dulu utk seminggu then baru bleh balik Alor Setar. Nak wat camne dah pasal kejer... ikut jer la. Tak sabar nak balik Kedah... wait for me ok... be there soon.


p/s: Nak mintak maaf kat semua org kalau aku ade terkasar bahasa aku lukakan sape2. Aku insan biase dan tak perfec. Just be my self...

Monday, March 8, 2010

My journey back Home

Memang dah lama aku nanti untuk balik ke Shah Alam terutama untuk jumpe ibu aku. Arghhh... rindu gile kat mak aku tu. Hari demi hari aku hitung, akhirnya tarikh 4 March tiba gak dan aku rase happy sesangat. The last working day tu mmg la menyiksa jiwa dan raga aku meronta-ronmta tunggu ke pukul 5. Tepat jarum jam tunjuk kul 5, aku terus blah and... my journey back home is begin.

Lepas je keluar ofis aku terus balik ke umah. Sempat tapau nasik ayam n makan2 lagi tu. Barang2 pun aku dah kemas actually, cume tinggal sisa2 jer. Siap2 aku pack barang akhirnya agak penuh jugak la bonet keter aku. Aku terpikir jap... aku ni nak balik semiggu ke setahun??? Argh, I need all those stuff. Pedulik, keter aku kot. Sehari sebelum tu ibu ada call suruh aku amik barang2 cousin aku... aduh kena pi Kulim la plak. Satu hal lagi tu... anyway its mom's order.


Bile dah lengah2 tu aku akhirnya bertolak pukul 7 malam. Isi minyak jap dan terus ke kuar highway. Aku janji ngan farah nak jumpe dia kat kulim coz aku tak tau sgt area tu. Aku tiba kat Kulim lebih kurang kul 8.30 mlm. Jauh gile tempat ni. Aku igt dekat je dari penang. Urgh....

Dah smp kulim n amik farah aku pi ke tempat cousin aku tu... then salah info plak, aku pi UniKL kulim padahan budak tu kat Kolej Mara Kulim. Makin berapi la aku. Akhirnya dgn bantuan GPS dapat gak aku carik tempat cousin aku. Pulamak, campur ngan barang2 die, lowed gile jadi keteri aku. Takpe2, anggap je aku buat amal jariah. Mase nak ODW balik sempat singgah jumpe abg angkat aku dari penang. Lepak2 kat Jawi kejap, then aku meneruskan perjalan ku ke Ipoh dan tiba di sana lebih kurang kul 12 tgh mlm.

Aku tido semalam kat Ipoh then pagi2 aku dah pi kolej siapkan assignment dan jumpe lecturer aku kat sana. Rindu giler kat kolej. Shok dpt lepak ngan Salmi, Wadud etc. Lebih kurang kul 3 aku dah bergerak balik ke Shah Alam...

Tiba di Shah Alam lebih kurang kul 5 ptg dan Ibuku dah tunggu depan pintu gate umah bile nampak je kelibat keretaku. terus aku peluk ibu aku dan salam die. Makanan usah kira la, macam2 die masak. Shoknyer seminggu ni... Cuti, Ibu ada selalu n makan pun sedap2 la...

Jauh kan perjalanan aku. Makan 2 hari gak lah. Anyway, sejauh atau sepenat mana pun sebuah perjalanan tu, ianya terus hilang bila berjumpe dgn orang yg paling kita sayang... My Jouney back home... end... Rodger and out



p/s: Cuti2 pun aku kena kejer kat Assunta Hospital... carik duit lebih... hak hak

Saturday, March 6, 2010

Hot Spot: Gua Kelam, Perlis


One of the most distinctive caves in Malaysia is a 370-metre long limestone cave near the small town of Kaki Bukit (literally 'foot hill') called Gua Kelam (Cave of Darkness). Located about 33km north of Kangar, the state capital, Gua Kelam Recreational Park is popular for its enchanting 'cave walk' where you can enter from one end of the cave and come out a different end. Gua Kelam is located within the Perlis State Park which borders with the Nakawan Range of Thailand.


The only path in is via a suspension wooden bridge made of an eight-feet wide wooden walkway. This bridge links Kaki Bukit to the Wan Tangga Valley, a valley on the opposite end of Gua Kelam. Back in 1935, an Englishman saw the water pathway as a brilliant method of transporting tin ore from a mine located near the stream entrance through the underground cavern to Kaki Bukit.


Now, only locals and tourists make their way through the cave via a brightly illuminated wooden walkway inside the cave. You can still find remnants of the tin mine operation inside. As you make your way through the cave, the sound of a swirling dark subterranean stream below reverberates forming a concerto with the squeaking bats and dripping water from the stalactites. It may sound a bit spooky, after all this was once the home of Stone Age men.


A wooden walkway hangs suspended throughout the length of the underground cavern providing a wondrous means of communication from Kaki Bukit to a valley on the opposite end - the Wan Tangga Valley.

Admission Fee: Adult RM1.00 Child RM0.50















Rating:***

Happy birthday Baby F...

Firstly aku nak ucapkan selamat Hari Jadi pada my no 1 best friend ever... Baby F... a.k.a. Farah atau juga dikenali sebagai dobok. Semoga panjang umur dan murah rezeki.

Kejadian men'suprise'kan farah terjadi pada 27 Febuari yang lepas. Farah memang terkena habis2san. Citer die mcm ni... Pada hari tu kami semua keluar beramai2 ke Perlis dan menikmati keindahan alam. aku ada mengura-urakan pd farah yg kami akan sambut birtday die. Die mcm dah exited dan sehinggalah ke malam hari, kek yg diharapkannya tak muncul tiba. Nampak wajah kekecewaannya terpancar jelas... Dekat pukul 11 aku hantar Farah kerumahnye dan Zarin n kawan2 lain naik keter lain dan buat mcm tak tau jer. Farah dlm hati tertanyie... Takde birthday suprise utk aku ke??? sob sob...

Selang beberapa minit selepas aku hantar Farah... Ting Tong... loceng umah farah berbunyi dan adik die yg bukak pintu. Kami suruh adik die senyap2 panggil die... Lepas tu...

SURPRISE....

Aku, Zarin, Teah, Momoi, Jijah & Zaida buat supprise utk die dengan sebiji kek kat depan pintu umah die, tgh malam buta. Gilez kan. But best tgk muke farah yg mmg terkejut dan kegembiraan.

HAPPY BIRTHDAY BABY F...